Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: "Vera i sumnja", priča

subota, 07 januar 2017 10:53 Napisao 

Teško je čoveku da se navikne da sebe neprekidno pita o smislenosti ovoga trenutka! Ima ljudi koji su vredni, a zaboravljeni su možda i zato što i sada, kao i u prošlosti, prolaze kroz godine učenja i lutanja.

Zar se ne živi sa drugima, a ne sa lepotom i istinama i to samo voljom vremena, a možda isključivo igrom sudbine!

Mnogi su navikli da celoga života budu zaboravljeni i da ih se sete kada im to prisećanje više nije ni važno! Neki se stalno trude da budu skromni, a drugi ga vide kao naopako postavljenog čoveka. Prečesto čovekova vera izaziva veliku sumnju. I tako se živi sa verom i sumnjom! Tu misao sam po ko zna koji put proveravao na vlastitim, ali i na iskustvima najbližih.

Jedan moj kolega, novinar, koji je znao mnogo zanimljivih anegdota, jednom ispriča zanimljivu, poučnu dogodovštinu. „Muju bacili u vodu, ne zna da pliva, žele da ga nauče toj veštini. Čamcem mu prilaze da ga uhvate, jer vide da se davi. „Ne, kaže on“, Alah će mi pomoći.“ Tako jednom, tako drugi put, tako treći. Na kraju se udavio. Kada je došao gore, reče Alahu: „Toliko sam verovao u tebe, a ti pusti da se udavim.“ Dobi i odgovor: „Pa, tri puta sam ti slao čamac!“

 Katkad nije sve isto iako izgleda da je isto. Jer, na primer, nije isto robijati mlad ili star. Za život se nikada ne može reći da je proživljen lepo ili ružno. Možda je najvažnije da je proživljen tako da nije bilo dosadno!

 

DANILO KOCIĆ

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Ustava SFRJ i Srpskog jezika u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).

Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu „Jedinstvo“ 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar - dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik „Pomaka“.

KNJIŽEVNI RAD:

Romani: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997), Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000), Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice (Leskovac 2016), Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Izabrani spisi I – romani, priče, pesme, stručni radovi (Leskovac 2016);

Zbirke pesama i priča: Čudna lađa (Leskovac 1987), Dnevnik na raspustu (Leskovac 2002), Govor kamena (Leskovac 2004), Pesma ženi (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016);

Studije: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016), Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016);

Priređivački rad: Leskovački pesnici – tragovi i traganja (Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014), Leskovac 2015. godine.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a 2016. godine dodeljena mu je Oktobarska nagrada Leskovac za izuzetan doprinos novinarstvu i proučavanju leskovačke književnosti, odnosno za dvotomnu studiju „Leskovački pisci – tragovi i traganja“ (na oko 2.000 strana velikog formata).

 

 

Pročitano 301 puta Poslednji put izmenjeno subota, 07 januar 2017 10:57

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz