Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Leskovac: Novinari "jači" od lokalne samouprave!

nedelja, 11 decembar 2016 11:23 Napisao 

Gradska skupstina osmospratnica, mala

LESKOVAC - Upravni sud u Nišu poništio je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata grada Leskovca iz 2015. godine i vratio na ponovno odlučivanje.

Sud je odlučivao po tužbama Aleksandre Jovović, vlasnice leskovačkog portala „Infoport“ i „Simplicity“ D.O.O iz Niša u okviru kojeg je internet portal „Južne vesti“. Tužena je zapravo Uprava za društvene delatnosti koja je raspisala konkurs i izabrala tročlanu komisiju za odlučivanje.

U slučaju „Infoporta“ sud navodi da u obrazloženju komisije nisu navedeni razlozi zbog kojih medijski projekat nije odobren, a kod niškog „Simplicity“, koje je tražilo dva miliona a dobilo 50.000 dinara, stoji da nisu dati razlozi u pogledu kriterijuma vrednovanja medijskog projekta.

Osim toga oni koji su odličivali rukovodili su se, navodi se, „diskriminitorskim kriterijumima prema kome prioritet u sufinansiranju projekata imaju pre svega leskovački mediji, što je nezakonito“.

Jugmedia nije uspela od pravnika iz leksovačke lokalne samouprave da dobije razjašenje celog slučaja, odnosno, posledica ove presude.

Nezvanično nam je, međutim, rečeno da je napravljena greška što je u odluci komisije naveden stav da prioritet imaju lokalni mediji, ono što zapravo rade sve lokalne samouprave, ali malo suptilnije, tako što svoj stav saopšte usmenim putem članovima komisjije.

Tako je, na primer, niška lokalna samouprava ove godine podelila preko 60 miliona dinara isključivo niškim medijima, odbacivši sve projekte van tog okruga, osim jednog beogradskog sa iznosom od 200.000 dinara, uz najčešća obrazloženja da su projekti navodno – opšti.

Ni jedno novinarsko udruženje, nije reagovalo na krešnje zakona u Nišu, na koji se u leskovačkom slučaju pozvao „Simplicity“ D.O.O iz Niša.

Grad Leskovac će morati u roku od 15 dana da isplati sudske troškove tužiocima u iznosima od 35.870, odnosno, 34.890 dinara.

Milica Ivanović

Pročitano 230 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz