Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Vlasotinačka gimnazija: O aktivnosti mladih

petak, 09 decembar 2016 07:46 Napisao 

gimnazija-vlasotince-debata

VLASOTINCE - U Gimnaziji „Stevan Jakovljević“  organizovana je debata na kojoj je bilo reči o učešću mladih i njihovim inicijativama u projektu Fonda Ana i Vlade Divac  – Divac omladinski fondovi.

Ovaj projekat realizuje se od 2013. godine u saradnji sa opštinom  Vlasotincu,  uz  podršku USAID. Obraćajući se mladima predsednik opštine Zoran Todorović je istakao da želi da ih ohrabri da smišljaju nove ideje i pokreću nove inicijative  koje će lokalna samuprava podržavati.

Mi treba da prepoznamo veoma važnu ulogu mladih u društvu. Oni su sadašnjost, budućnost i pokretačka snaga razvoja društva. Potrebno je kontinuirano i sistematsko ulaganje u razvoj mladih i njihovo uključivanje u društvene tokove kroz podršku razvoja omladinske politike. Model programskog budžeta predstavlja značajnu priliku za unapređenje dosadašnjih dostignuća iz oblasti omladinske politike jer predstavlja direktnu vezu između dokumenata omladinske politike i budžeta –  istakao je Marinko Đorđević, šef Odeljenja za budžet, finansije i privredu.

O omladinskoj politici na lokalnom  nivou govorila je Irena Cvetković, koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Vlasotince. Ona je tom prilikom istakla da se sprovođenjem  Lokalnog akcionog plana za mlade obezbeđuje plansko i dugoročno zadovoljavanje potreba mladih, kreiranje inovativnih mera i usluga, ekonomičnije korišćenje postojećih resursa i opštinskog budžeta, uz mogućnost korišćenja alternativnih izvora finansiranja.

Po rečima Milice Đorđević, koordinatorke DOF-a u Vlasotincu,  do sada je na području naše opštine uspešno realizovano 36 projekata uz finansijsku podršku Fondacije i opštine Vlasotince. Prve godine na konkurs je stiglo 13 projekata od kojih je realizovano 11 omladinskih inicijativa u vrednosti od 728.000 dinara. Tri projekta su realizovana u selima, a osam u samom gradu.

„Realizacijom ovih projekata počeli smo sa stvaranjem uslova za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena mladih, ispoljavanje njihove kreativnosti i afiniteta. Oni su dobili priliku da realizuju svoje inicijative i na taj način poboljšaju položaj mladih u lokalnoj zajednici. Veliki broj projekata bio je iz oblasti sporta“, rekla je Milica Đorđević.

Jovan Stanković, član Upravnog odbora Divac omladinskog fonda u Vlasotincu istakao je da je u Vlasotincu tokom 2015. godine realizovano 13 omladinskih inicijativa, koje je pokrenulo stotinak mladih. Devet projekata realizovano je u gradu u četiri u okolnim selima. Vrednost ovih porojekata je 1.180.000 dinara.

Željko Mitkovski, koordinator za organizaciju Fondacije Ana i Vlade Divac podsetio je tom prilikom da je tokom tri godine trajanja  podržano 380 projekata u 11 opština i gradova. On je naglasio i značaj činjenice da projekte u lokalnoj zajednici bira grupa mladih koja najbolje poznaje njihov značaj.

Iznoseći primere dobre prakse iz protekle tri godine Željko Mitkovski je pozvao mlade da što bolje sagledaju probleme u svom okruženju i zajedno nađu način za njegovo rešavanje kroz projekte koje mogu da realizuju preko Divac omladinskih fondova i opštine Vlasotince uz podršku USAID.

Pročitano 252 puta Poslednji put izmenjeno petak, 09 decembar 2016 07:47

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz