Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Vlasotince: "Kultura kafane u ogledalu štampe"

utorak, 29 novembar 2016 09:41 Napisao 

VLASOTINCE - Predstavljanje knjige „Kultura kafane u ogledalu štampe“, autora prof. dr Dragoljuba  B. Đorđevića održana je u Galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“.

O knjizi su govorili mr Luka Krstić, prof. dr Đokica Jovanović i sam autor. Sve prisutne najpre je pozdravio direktor biblioteke Srboljub Takić i u veče ih uveo čitanjem pesme „Kariranim stolnjacima u čast“. Govoreći o knjizi i autoru, mr Luka Krstić je istakao da je profesor Đorđević jedan od retkih naučnika koji stvaraju istražujući, da je njegov stil kreativan, da sve činjenice koje iznese oplemenjuje svojim znanjem i da je začetnik termina „kafanologija“, koji terminom povezuje kafanu kao nezaobilaznog segmenta društvenog bića.

„ Knjiga „Kultura kafane u ogledalu štampe“ predstavlja za srpki narod instituciju gde se slavilo, pevalo, tugovalo. Đorđević je pratio dešavanja u kafani u poslednjih par godina, poređao dobre novinske članke o kafani, koji tako esejistički poređani govore o onome šta je bilo, analizira život u kafani i okolo nje i fenomene koji je prate. Autor na ležeran, gotovo anegdotski način, ukazuje na činjenicu i značaj kafane u srpskom društvu“, rekao je Luka Krstić.

Potom se prisutnima obratio prof. Jovanović, istakavši da kafana svakako zauzima svoje mesto u mnogim društvenim događajima, da je kafana imala mesto u svim dosadašnjim civilizacijama, da je mesto mnogih kulturnih događaja i strateških igara, mesto gde se čitaju prve napisane knjige te da kao takve svakako imaju svoje mesto u izučavanju društva.

Prof. Đorđević je upoznao prisutne kako je došlo do nastanka ove knjige, smatrajući da se kafani kao društvenom fenomenu ne pridaje dovoljna pažnja, a da kafanu treba da proučavamo kao društvenu instituciju. „Zato sam i počeo pisanje o kulturnoj funkciji kafane, zapravo o njenoj kulturi u ogledalu štampe jer svakako postoji samorodna kultura kafane“, kazao je Dragoljub B. Đorđević.

 

Pročitano 254 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz