Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić, novinar i pisac: "Izbor"

ponedeljak, 28 novembar 2016 15:25 Napisao 

LESKOVAC, VLASOTINCE - Iz najnovije zbirke priča Danila Kocića, autora dvotomne studije "Leskovački pisci - tragovi i traganja", objavljujemo kratku priču "Izbor" iz zbirke "Nevreme" (Leskovac 2016).

Danilo Kocić: IZBOR

Mogli smo da biramo dva puta i dva života – otići ili o(p)stati! Izabrali smo nigdine! Dočekivali smo i ispraćali goste kako to rade pravi domaćini: uz dobru domaću rakiju, sira i kojekakve druge đakonije. Onda bi počele priče, najpre naokolo, a zatim potanko kako je stvarno bilo. Birali smo reči, ali bez zastoja i zamaglice, kao da smo klesali kamen, zakašljali bi se i onda nastavljali dalje, smislenije, da ispredamo detalje o davnašnjih događajima.

Nismo ni znali, ali ni hteli da se ograđujemo lažnim slikama; istina, bar onako kako smo je shvatali u zabrđanskoj osami, bila je naša međa vremena. Prošlost je bilo u jednom ramu, sadašnjost u drugom, a budućnost u maglini. Sva tri rama bila su deo našeg dopričavanja zaboravljenih detalja koje smo ostavili za neko drugo vreme.

Bežali smo od svakojakih neprijatnosti i najava novih, varljivih događaja. Slični sličnima su se dozivali, naočiti su bili na jednoj, ostali na drugoj strani svakojakih dešavanja. Tako su još od davnima počele deobe; izvan našeg kruga, ali su se i nas itekako ticale. Gde ćemo biti; možda u zaturenom dvorištu, neobrijani, podvukli od nesanka i zaborava! Nismo bili načisto kojoj smo priči dorasli. Toliko je bilo ispričanih reči da bi svako poboljevao.

Zamaklo vreme, nema više negdašnjeg straha; krećem ka katunima iako sam znao da me čeka porazna slika; nema više stada, sve je zaćutalo, zastalo i pobeglo u nigdine!

 

DANILO KOCIĆ

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Ustava SFRJ i Srpskog jezika u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).

 Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu „Jedinstvo“ 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar - dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik „Pomaka“.

KNJIŽEVNI RAD:

Romani: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997), Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000), Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice (Leskovac 2016), Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Izabrani spisi I – romani, priče, pesme, stručni radovi (Leskovac 2016);

Zbirke pesama i priča: Čudna lađa (Leskovac 1987), Dnevnik na raspustu (Leskovac 2002), Govor kamena (Leskovac 2004), Pesma ženi (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016);

Studije: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016), Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016);

Priređivački rad: Leskovački pesnici – tragovi i traganja (Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014), Leskovac 2015. godine.

 

Pročitano 327 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 28 novembar 2016 16:07

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz