Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Lišne karte: Muke starih sugradjana

četvrtak, 24 novembar 2016 09:53 Napisao 

LESKOVAC - Do kraja ove godine, kako je predviđeno Zakonom o ličnim kartama (Sl. glasnik“ br. 62/2006 i 36/2011) svi građani Republike Srbije morali bi da stare LK zamene novim.

Član 11. pomenutog zakona precizirano je: Lična karta izdata pre dana početka primene ovog zakona važi do roka navedenog u ličnoj karti, a najduže do 31. decembra 2016. godine – do kog roka važe i lične karte izdate nakon početka primene Zakona o ličnoj karti. To drugim rečima znači da i lične karte u kojima je upisano da su „trajne“ trebalo bi takođe da budu zamenjene.

U već pomenutom zakonu (čl. 29) precizira se i sledeće:

Novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj lice: 1) koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu (član 3); 2) koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte (čl. 11. i 20. stav 2); 3) koje u zahtevu za izdavanje lične karte navede neistinite podatke (član 12); 4) koje koristi ličnu kartu koju ne sme da koristi (član 19); 5) koje upotrebi ličnu kartu suprotno zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave (član 19a stav 2); 6) koje odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje (član 21. stav 1); 7) koje ličnu kartu da drugom licu da se njome služi kao svojom, odnosno služi se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljava (član 21. stav 2).

Zakon je takođe vrlo jasam i pogledu pojma isvrhe lične karte (čl. 1). Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet. U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane. Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

Predviđeno je pravo na ličnu kartu (čl. 2): Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije (u daljem tekstu: državljanin), stariji od 16 godina života. Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života (u daljem tekstu: dete), a u čl. 3 jasno su definisane dužnosti: Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu.

Sada se postavlja ključno pitanje: da li će građani Republike Srbije moći na vreme, odnosno do kraja godine, da podnesu zahtev za zemenu stare i dobijanje nove lične karte? Ako je suditi po gužvama u policijskim stanicama, na primer u Leskovcu i drugim gradovima Jablaničkog okruga, zakon neće biti ispoštovan! Gužve su ogromne, čeka se satima, po hladnoći, u hodniku policije, stvara se nervoza, a bilo je i primera „verbalnog nasilja“, pa je i policija morala da interveniše.

Stvari bi bile mnogo jednostavnije i urednije kada bi ljudi, podnosioci zahteva, tačno znali kada da dođu da zamene staru ličnu kartu novom, a jedno od rešenje je određivanje datuma i vremena ili, pak, izdavanje broja o redosledu stranaka za prijem kod nadležnog službenika (službenice) policijske uprave.

Konačno, zamene starih za nove lične karte za mnoge je i veliki izdatak, jer je potrebno popuniti dve uplatnice: jednu na adresu Zavoda za izradu novčanica (iznos uplate 928 dinara) i drugu na adresu policijske uprave (iznos 226 dinara). Nije teško izračunati o kojim je sumama reč i ko će u ovoj „igri“ imati najviše koristi.

Pročitano 284 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 24 novembar 2016 10:00

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz