Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Anđela Pavlović, pesnikinja: "Vrata detinjstva"

ponedeljak, 14 novembar 2016 08:43 Napisao 

Izdavačka kuća SVEN iz Niša 2014. godine objavila je knjigu mlade autorke Anđele Pavlović, koja je tada imala 11 godina, pod imenom „Vrata detinjstva“.

Knjiga je  splet pesama i priča o svemu što čini jedno detinjstvo. Sam izgled knjige je jako neobičan, jer su sve stranice ilustrovane. Mnoge od pesama su nagrađene republičkim i međunarodnim nagradama i svako dete bi sa radošću pročitalo ovakve priče i pesme, istkane dečijom maštom. Anđela Pavlović je jedan mladi talenat, a samo mali deo toga prikazan je kroz ovu knjigu, što se vidi iz recenzija Save Škobića (pisac, dobitnik plakete „Sima Cucić“) i Senahida Nezirovića (pisac, novinar, prevodilac)

RECENZIJA – Savo Škobić, pisac

Ovaj prelijepi miks poezije i proze, koji nam daruje mali živi anđeo Anđela Pavlović, djevojčica izrazite nadarenosti, nosi veoma jasan a jako poetičan i inspirativan naslov „Vrata djetinjstva“. Kao i svaka vrata i ova služe da bi se na njih i ulazilo i kroz njih izlazilo. Lično sam ih doživio kao vrata na njenoj, mekoj, nevinoj i ranjivoj duši, kroz koja trebam da uđem i spoznam je onoliko koliko to njeni radovi nude. Znajući da se majka genetika postarala za to da Anđela naslijedi gene pjesnika i ljubitelja pisane riječi, ipak sam sa blagom  dozom opreza počeo sa čitanjem.

Natjerao sam sebe da ne očekujem ništa, da me ni ta činjenica sa genima a ni njeno djetinjstvo ne sputavaju da se unesem u čitanje. Prvo me je obradovao njen bogat fond riječi i kako sa lakoćom piše onako kako tog momenta razmišlja, baš kako ja i volim, te da nema stihova i rečenica nad kojima čitalac treba da se zamisli i da postavi sebi legendarno školsko pitanje: „Šta je pisac htio da kaže?“. Zatim sam, nakon nekoliko pjesama osjetio njen ritam srca u kojem je i pisala, tugu nad jadnim lanetom i njegovom ranjenom majkom, i sreću nakon njenog izlječenja:

“Danima je lovac dolazio,

ništa ga nije moglo sprečiti

za srnu se borio

uspeo je izlečiti.”

U toj pjesmi, pjesmi “Lovac”, mala pjesnikinja snažno pokazuje bunt protiv lova nevinih životinje i nadu da će svi lovci jednoga dana postati (kao ovaj njen), borci za pomoć i spas svih životinja na svijetu. Lelujaju njene rime nošene toplim lahorom mladosti od jedne teme ka drugoj i u svakoj pjesmi uspijeva da na najljepši način donese svoja rezonovanja, svoje brige, tuge i radosti, svoja maštanja. Piše sebi i svojim vršnjacima a u mnogim pjesmama ima mnogo oštrih opomena i poruka nama starima, što se posebno ističe u pjesmi

“Hej, drugaru”,

“...Hej, drugari!

Hajde,

spojimo svoje ruke male

i u akciju krenimo,

papirić svaki u kantu bacimo

da okolinu očistimo

i planetu spasimo!...”

Posebno mi se dopadaju pjesme o poznatim ličnostima iz naše istorije. Iz opusa pjesama istakao bih ipak pjesmu “Kuče” i prelijepu zadnju strofu: “Sada kuče malo nije više samo, ima kuću svoju svu ljubav i pažnju moju.”

Priče su joj, u stvari, pravi mali raznobojni i vrijedni dragulji, koji svaki ima svoju vrijednost i značaj. Uprvoj priči “Čarobni meda”, Anđela nam poručuje: “Ali, svako od nas može da ima čarobnu igračku i svako od nas može nekom da pomogne.

Dovoljno je samo puno ljubavi i malo mašte.”

Vidljiva su i njena traganja za vlasttim stilom, pišući o raznim stvarima na različite načine.

Od bajke, preko naučne fantastike i detektivskog trilera do sasvim obične i poučne priče, koja sa dozom dramatike govori o dječijem susretu sa zmijom i završava poučnom rečenicom: „Ne treba ubijati nijedno biće u prirodi, ni zmije o kojima znamo tako malo.“ Kada dijete sa ovako izraženim talentom za pisanje ima punu podršku svoje porodice, kako to ima i naša mala Anđela, njen uspjeh je zagarantovan u svijetu literature.

Mnogi od nas će biti ponosni i počastvovani činjenicom da su znali za nju još kada je bila dijete pisac i da su imali među prvima primjerak ovog značajnog literarnog djela, te da su prošli kroz ova „Vrata djetinjstva“.

 

RECENZIJA–Senahid  Nezirović

SMELI ULAZAK

Anđela Pavlović: „Vrata detinjstva"

 

OPŠTA FIZIONOMIJA RUKOPISA:

Prvi put u svom životu susrećem se sa lepom prilikom da napišem svoje mišljenje o rukopisnoj zbirci „Vrata detinjstva“, mlađane Anđele Pavlović, koju sačinjava 20 pesama i pet priča retke zrelosti u odnosu na godine (11) autorke! Reč je o tekstovima koji su već potvrđeni na taj način što su nagrađivani, objavljivani, čitani javno u mnogim prigodama, tako da je vreme njihovog objavljivanja „između    korica“ –  prvenca.

 

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

Ovaj rukopis doživljavam kao svojevrsnu sintez(ic)u  poezije i proze. Koherentnost rukopisa je sama po sebi razumljiva. Prva celina se izdvaja po tome što se susrećemo sa nadahnutim poetskim naslovima: „Brat“, „Moj grad je Beograd“, „Pismo Tati“, „Most“, Moja učiteljica“, „Nikola Tesla“, „Proleće“, „Šta znaš o kenguru“, „Vila zvončica“, „Vuk  Stefanović Karadžić“, „Sveti Sava“, i „Pera – pinokio“. Uvršteni poetski tekstovi obrađuju najširi dijapazon tema i motiva, počev od porodičnih, onog socijalnog i društvenog miljea, preko deskriptivnih, do projekcije genija koji su zadužili naš narod i otadžbinu!

Priče su bajkovite...Značajno je što mlad autor kao što je mala Anđela razmišlja, primećuje i piše – reaguje na svoj način!!! Ovim svojim rukopisom, ona donosi svojoj zajednici novu vrednost, onaj „X faktor“...

 

ZAVRŠNA REČ:

Anđela Pavlović je Božji poklon ljudima, koji tu darovitost moraju obrazovati u duhu razumevanja, tolerancije, strpljenja, dobra i svetla. Ona će svojim Znanjem i delom doprinositi solidarnosti sveta shvaćenog u obliku „globalnog sela“, gde će Patnja dece, starih i iznemoglih, roditelja i staratelja biti sasvim   eliminisane.

Plemenite intencije ovog „čuda od deteta“ su očevidne tako da predlažem izdavaču objavljivanje rukopisa „Vrata detinjstva“ sa porukom čitaocima da se ne iznenade beskrajnim humanizmom i ljubavlju koje šalje jedno mlado srce i duša. Kamo sreće da sam ja ušao u svet književnosti sa 11, a ne svojih 17. godina života! Jer, i to je još jedan dokaz neospornoga kvaliteta i Lepote kojima nas obasipa autorka Anđela...

 

BIOGRAFIJA

 Anđela Pavlović  rođena 16.januara 2003. godine. Još kao beba uživala je u pričama i bajkama. Sa polaskom u školu i učenjem prvih slova počinje i samostalno da   ređa prve stihove.  Od drugog razreda osnovne škole dobija i prve nagrade:  za pesmu ,,Stojim pred likom Svetog Save" prva republička nagrada, zatim međunarodne nagrade u Italiji, Makedoniji i mnoge zahvalnice i priznanja, kao i plaketu - sertifikat Fondacije Nikola Tesla.

Pesme su joj objavljene u mnogim zbornicima(preko 30 zbornika): ,,Suncokreti", ,,Mali pobednik", ,,100. mladih talenata grada Beograda"...

Njena pesma „Nikola Tesla“ prevedena je na engleski, francuski, ruski jezik i čitana na raznim manifestacijama i priredbama.

Biblioteka njene škole je postala bogatija za 150 knjiga zahvaljujući njenom pismu gradonačelniku grada Beograda. Voli knjige, voli da piše, ali je pre svega jedna skromna i jako lepo vaspitana devojčica.

Voli ljude, prirodu, životinje. Nalazi inspiraciju u stvarima i ljudima koje je okružuju. Njena svakodnevnica i mašta  pokreću njeno  stvaralaštvo.

Pripremila srpska književnica Gordana Pavlović

 

Pročitano 426 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 14 novembar 2016 09:24

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz