Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Rosa - Leskovac: Prerani brakovi kod Roma

subota, 12 novembar 2016 08:15 Napisao 

LESKOVAC - Nevladina organizacija „Romska obnova, saradnja i alternativa“ (ROSA) sprovodi projekat „Preventivno delovanje u cilju sprečavanja preranih brakova kod Roma u Jablaničkom okrugu“.

Koordinator projekta Laura Saitović kaže da je cilj projekta preventivno delovanje kod mladih Romkinja i Roma, kao i njihovih roditelja, kako bi se sprečili prerani brakovi. “Posebno ukazujemo na zdravstvene, ekonomske i socijalne probleme stupanja u rani brak i njegove zakonske posledice, a sa druge strane ukazujemo i na mogućnosti koje se ostvaruju obrazovanjem i zapošljavanjem”, dodala ej Saitović.

“Projekat realizujemo u četiri opštine Jablaničkog okruga i to u Leskovcu, Lebanu, Bojniku i Vlasotincu u saradnji sa centrima za socijalni rad iz navedenih opština. Takođe, imamo saradnju u realizaciji i sa osnovnim školama „Svetozar Marković“ i „Vožd Karađorđe“ iz Leskovca, “Radovan Kovačević“ iz Lebana, „Stanimir Veljković-Zele“ iz Bojnika i „8. oktobar“ iz Vlasotinca.“

Saitovićeva kaže da će ukupno 100 roditelja i 200 maloletnih devojčica i dečaka biti edukovano kroz predavanja i radionice posvećene temama „Dečiji rani i prisilni brakovi“ i „Iskustva, priče žena koje su se rano udale“.

„Za sada imamo dobru saradnju i odziv. Nadamo se uspešnoj akciji i da ćemo tu granicu od 14-15 godina starosti u kojoj se većinom stupa u brak pomeriti na više. U poslednje vreme je primetno da se način razmišljanja i dece i roditelja sve više menja u pozitivnom smislu, što je direktna posledica rada ovakvih radionica, edukacije drugih nevladinih organizacija, kao i obrazovanja, ali moramo i dalje nastaviti da ukazujemo na ovaj problem. Srećom, sve je manje i ugovorenih brakova, možda 5%, gde roditelji dogovaraju brakove bez da pre toga pitaju decu šta misle o tome.“

Projektom je predviđeno i snimanje dva dokumentarna filma koji će prikazati iskustva žena koje su se prerano udale i žena koje su se prvo posvetile svom obrazovanju i poslovnoj karijeri. Jedna od osoba koja će tako preneti i svoje iskustvo je Lidija Kurtić, koja se udala sa 15 godina. Danas, pet godina kasnije, ima tri sina i iz svog ličnog iskustva kaže da nikom ne preporučuje brak u tim godinama. „Mene niko nije nagovorio, sami, suprug sadašnji i ja, smo se na to odlučili. Sad shvatam da ja, u stvari, sa 15 godina nisam ni fizički ni psihički bila spremna za obaveze koje nosi brak. Lepo je u početku nekoliko dana, ali posle toga nastaje katastrofa kada shvatite da imate gomilu porodičnih obaveza i odgovornosti koje ste natovarili na svoja pleća. Mislim da je minimalan broj godina za stupanje u brak 18, 19, nikako ranije,“ kaže Lidija, a prenosi JUGpress.

 

Pročitano 240 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz