Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: Veliki vođa, ostrvo i garsonjera (humoreska)

nedelja, 30 oktobar 2016 09:10 Napisao 

LESKOVAC - Bila je to uređena, Velika zemlja, u kojoj se znalo koje se pesme mogu da pevaju, koje knjige objavljuju i koje parole da pišu! Veliki vođa je boravio na Ostrvu i odatle, uz pomoć svojih bespogovornih poslušnika, slao saopštenja narodu.

Na TV i u dnevnim novinama, bez izuzetaka, prva, najvažnija vest, bila je ona koju je želeo da saopšti Veliki vođa!

Za njega je bilo sve pripremljeno po jasno određenom protokolu, koji je samo on mogao – ako je želeo - da ne poštuje! Sve, baš sve što je poželeo, imao ja u svom okruženju. Jedino mu je nedostajao džeparac, ali zbog toga nije mario!

U toj Velikoj zemlji male državice činile su dekor. U jednoj od njih, bile su i dve pokrajine, koje su imale takvu moć da su mogle da rade sve što je poželeo Veliki vođa!

Poslušnici, koji su bili u blizini Velikog vođe, utrkivali su se da mu se što više dodvore. Jednoga dana predložili su da Veliki vođa bude – doživotno Veliki vođa!!! Ustav je promenjen bez ijednog glasa protiv! Tako nije moralo da se ide na glasanje, a ispoštovana je volja podanika!

Kada je, ne svojom voljom, Veliki vođa, koji je bio dovoljno star, morao da da napusti Veliku zemlju, dojučerašnji poslušnici Velikog vođe počeli su da se svađaju i uz krvoproliće, raspala se Velika zemlja!

U svakoj državici proglašene su gospodari sudbine, koji su želeli da budu kao pravi Veliki vođa! Vladali su kako im je bilo volja, narod je bio miran sve dok jednoga dana nije odlučeno da se organizuju višestrački izbori. Od tog trenutka, pojedine velike vođe su umrle u zatvoru, druge su pokušali da ubiju, a treće su i stradali u atentatu!

Nastalo je novo doba, i odjednom ponovo se rodio novi Veliki vođa. Nije živeo na Ostvrvu odakle je prvi Veliki vođa slao saopštenja, nego je to činio iz garsonijere, koju je, prema imovinskoj karti, samo i posedovao! Ušteđevine nije imao, ali je dobio platicu od 112.024 dinara. Tvrdio je da je dovoljna i da mu nikakve dnevnice nisu potrebne!

Iz dana u dan bilo ga je na TV, a kada se to nekada nije desilo, narod se zabrinuo! Pitao se: da se nešto rđavo nije dogodilo novom Velikom vođi!

I kada su pomislili na najgore, pojavio se na TV još veseliji i razgovorniji. Narodu je saopštio da su svi uz njega, sem šačice neradnika koje je nazvao – ološem! Neki novinarčići govorkali su da novi Veliki vođa ne bi trebalo tako da besedi, a on je još jesnije naglašavao da nema bolju reč, jer je to samo – lepa, obična metafora!!!

Iz dana u dan novi Veliki vođe je saopštavao kako raste PDV, proizvodnja, kako se otvaraju nova radna mesta, putevi, škole i bolnice. Ukratko, kako je nastalo novo doba u kome sve cveta! Obećao je najstarijima da će im povećati umanjene penzije, a učiteljima i lekarima plate!

Iz svih krajeva, u kojima se jedino mogao da čuje glas novog Velikog vođe, stizali su telegrami podrške. Utrkivali su se mali, lokalni podanici, da pokažu koliko obožavaju novog Velikog vođu! Neke od njih povremeno bi kritikovao što ne rade dovoljno! Obećao je narodu da će neradnike skloniti i da će, uz njegovu moć, državica kojom je vladao, možda, za stotinak godina, sustići najrazvijenije zemlje Evrope!

Podanici su ga stidljivo podsetili da je on veći od prvog Velikog vođe, jer je uspeo da državu razvije toliko da je po nečemu ispred drugih, bogatih zemalja! Kada ih je zapovedničkim glasom priupitao o čemu govore, stigao je i odgovor:

„Gospodaru, prvi smo po broju novootvorenih narodnih kuhinja!“

 

Pročitano 278 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 30 oktobar 2016 09:17

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz