Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Ustanove za odrasle i starije proslavila 52. rodjendan

nedelja, 16 oktobar 2016 15:44 Napisao 

LESKOVAC - U prisustvu zaposlenih, predstavnika lokalne samouprave i brojnih gostiju, Ustanova za odrasle i starije u Leskovcu danas je proslavila 52 godine uspešnog postojanja i rada.

Kako javlja Dnevnik juga, svečanost, koja je upriličena u novim prostorijama Kluba za stara i odrasla lica, bila je prilika za još jedno podsećanje na dugu istoriju ustanove, predstavljanje ambicioznih planova i najavu novih aktivnosti.

Ustanova za odrasle i starije sa radom je počela još davne 1938. godine kao Sirotinjski dom za stare, a u današnjoj zgradi nalazi se od 1964, od kada je dva puta dograđivana i više puta rekonstruisana. Kapacitet Gerontološkog centra, kako se ustanova do nedavno zvala, danas je 180 ležajeva. U bloku A smešteni su korisnici o kojima brine država, u bloku B se nalaze oni kojima je potrebna neprekidna medicinska nega, dok je blok C, sa opremljenim jednokrevetnim i dvokrevetnim garsonjerama, namenjen građanima koji plaćaju smeštaj i koji su u mogućnosti da se o sebi sami staraju. U okviru ustanove funkcioniše i Klub za stara i odrasla lica za sve građane koji žele da se zabavljaju i druže, a još jedan vid vaninstitucionalne zaštite je i pomoć u kući za staračka domaćinstva, projekat koji se niz godina uspešno realizuje. Leskovačka Ustanova za odrasle i starije treća je u Srbiji kojoj je resorno Ministarstvo uručilo licencu za rad.

Do nedavno se o našem radu starala samo država, ali, na naše veliko zadovoljstvo, poslednjih godina imamo i nesebičnu podršku gradonačelnika, lokalne samouprave i Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Postigli smo mnogo, a planiramo da uradimo još više kako bi ovu ustanovu načinili pravim domom za naše korisnike, izjavila je direktorka Ustanove za odrasle i starije, Gordana Savić.

Grad Leskovac je sa 5,6 miliona dinara finansirao zamenu kompletne stolarije u ustanovi, dok je za angažovanje gerontodomaćica samo u ovoj godini opredeljeno skoro 4 miliona dinara. Iz gradske kase izdvajaju se i sredstva za izgradnju Dnevnog boravka koji će uskoro biti završen i koji će dodatno olakšati život najstarijoj populaciji.

Poslednjih godina značajno smo osavremenili ovu ustanovu i zajedničkim naporima učinili da objekat u kome se ona nalazi izgleda nikad bolje i da se u njemu naši najstariji sugrađani osećaju prijatno i bezbedno. Lokalna samouprava će nastaviti da podržava projekte koji imaju za cilj unapređenje usluga u ovoj ustanovi, ali i kvaliteta života svih naših starijih sugrađana, poručio je na današnjoj svečanosti gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

 

Pročitano 831 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz