Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Crveni krst Leskovac, narodni kazan sa 700 obroka dnevno

sreda, 23 april 2014 00:00 Napisao  Danilo Kocić
Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović rekao je da će ove godine grad Leskovac obezbediti uslove i sredstva za nesmetano funkcionisanje ”Narodnog kazana” a za te svrhe budžetom grada u 2014. godini predviđeno je šest miliona dinara.
Cena obroka iznosiće kao i do sada 100 dinara, od tog iznosa 30 dinara plaća grad na ime pripreme i podele obroka koje sprovodi Dom učenika, dok namirnice obezbeđuje Crveni krst. Cvetanović je potpisao ugovor o nastavku rada Narodne kuhinje sa sekretarom Crvenog krsta Dragana Veličkovića i direktorom Doma učenika srednjih škola Novice Ilića.
Dnevno se za najsiromašnije Leskovčane pripremi po 700 obroka, koji se dele na dva punkta u gradu. Spisak korisnika utvrđuje Crveni krst u saradnji sa Centrom za socijalni rad.
-Za mnoge naše sugrađane obrok koji dobijaju u Narodnoj kuhinji jedini je u toku dana - poručio je Cvetanović. Program podele besplatnih obroka nasiromašnijim građanima sprovodi Vlada Republike Srbije posredstvom Crvenog krsta Srbije i on će trajati u narednih devet meseci. -Tender za nabavku namirnica završen je 10. aprila, pa će početkom maja početi distribucija namirnica Domu učenika - rekao je sekretar Crvenog krsta u Leskovcu Dragan Veličković. Avgusta, a možda i jula, biće napravljena pauza u radu Narodne kuhinje.
-U letnjim mesecima vrlo je teško pripremati hranu jer se namirnice lako kvare. To je i period kada se u gradu može lakše doći do posla, kao i do životnih namirnica na jeftinoj leskovačkoj zelenoj pijaci. Pored sredstava koje je izdvojio grad, Crveni krst je obezbedio 10 strateških artikala hrane u vrednosti od 16 miliona dinara - rekao je Veličković.
Narodna kuhinja u Leskovcu postoji od 2000. godine i jedna je od 68 u celoj Srbiji. Zahvaljujući zalihama hrane u Crvenom krstu, Leskovac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji nije prekidao rad Narodne kuhinje. Od 1. januara do danas u njoj je podeljeno 53.000 obroka. Namirnice koje se dobijaju od Crvenog krsta ne mogu se deliti kao lanč paketi, već se moraju upotrebiti isključivo za pripremu kuvane hrane. Najavljena je još jedna akcija Vlade Srbije, koja će uslediti odmah nakon podele 10 strateških artikala Crvenom krstu za potrebe Narodne kuhinje.Uslediće pomoć za 700 porodica u staračkim i samačkim domaćinstvima i za one koji su bez ikakvih primanja u udaljenim seoskim sredinama. Ovo će biti jako značajno jer grad nema mogućnosti da obezbedi topli obrok za one koji žive van Leskovca, na području Vučja, Grdelice, Brestovca i Pečenjevca.
Izvor (mcleskovac.com)
Pročitano 1297 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 23 april 2014 17:41

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz