Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Pomen ubijenim putnicima u NATO bombardovanju putničkog voza u Grdeličkoj klisuri

utorak, 15 april 2014 00:00 Napisao 
Pomen je održan na mestu gde su pre 15. godina stradali nevini ljudi i deca.Tragedija se dogodila na današnji dan 1999. godine u 12.15 časova, kada je NATO bombarder sa raketama pogodio voz, koji je prolazio kroz železnički most preko Južne Morave.
Prolaskom voza prugom na mestu gde je raketiran i polaganjem venaca na spomen obeležja odata je pošta poginulim putnicima bombardovanog međunarodnog voza koji je na današnji dan 1999. godine saobraćao iz Beograda za Solun. Vence su položili pomoćnica generalnog direktora Železnice Srbije Gordana Savić Popović, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, načelnik Jablaničkog upravngo okruga Vladan Marinković, predstavnici sindikalnih i boračkih organizacija, članovi porodica stradalih putnika.
Preme ranijem svedočenju mašinovođe voza koji je pogođen 12. aprila 1999. godine NATO avioni su ispalili četiri projektila, dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Od prvog projektila lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je poručio da ova tragedija nesme da se zaboravi. -Za poslednjih petnaest godina obnovili smo dosta poruženog u NATO bombardovanju. Srbija je postala deo velike evropske porodice i učiniće sve da dostigne ekonomsku i privredni prosperitet za dobrobit svih njenih gradjana, poručio je Cvetanović. Prolaskom voza uz sirenu preko zelezničkog mosta na Južnoj moravi obeleženo je stradanje civila od NATO projektila. Do današnjih dana broj žrtava nije utvrdjen ali se pretpostavlja da ih je više od pedeset - objavljeno je na sajtu Budite u toku.
Pročitano 998 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 15 april 2014 21:28

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz