Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18

Avangarda i prijatelji u Leskovcu

petak, 08 decembar 2017 07:50 Napisao 

LESKOVAC - (PanoramaPress) - Kabaretski program inspirisan Dučićevim delo „Jutro sa Leutara“ Avangarda i prijatelji izveden je u leskovačkom Narodnom pozorištu.

Avangarda i prijatelji je projekat koji je nastao saradnjom umetnika iz oblasti scenskih umetnosti,  muzike, poezije i karatea, sa ciljem promovisanja udruživanja, interdisciplinarnosti i holističkog pristupa.

„Okosnicu scenarija čini Dučićevo delo “Jutra sa Leutara“, i to poglavlje o plesu. Motivi igre kao umetničke, društvene, ekpresivne, obredne i zabavne forme bili su polazna osnova od koje se krenulo. Dučićevi stavovi i razmišljanja o plesu su i danas aktuelni, nakon jednog veka. Dučićev tekst koji je za potrebe kabaretskog programa u manjoj meri adaptiran ilustruju scenske minijature koje su u labavoj ili tesnoj vezi sa samim tekstom. Na daskama koje život znače pleseće se tango, sirtaki, moderan balet, predstavljena afrička igra, potom spoj karatea i plesa, elementi burleske, i mnogo toga, ističe Danijela Ignjatović Kulić, osnivač Avangarde.

Učesnici: Gudački kvartet “Amorozo“; Isidora Mitić, učenica Muzičke škole,  Jelena Stanojević, karatistkinja; glumci Narodnog pozorišta: Suzana Grujić, Ivan i Maja Janković, Maja Jovanović; plesači tanga iz Niša: Aleksandra Pavlović i Miloš Kolarević, Saša Stamenković; Nađa Tomić, plesačica sa Instituta za umetničku igru u Beogradu, Andrijana Mitrović, pesnikinja, Marija Kostić, učenica solo pevanja Muzičke škole “Stanislav Binički“, karnevalska grupa Turističke organizacije Leskovac, kao i članovi kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Priče je kazivala Zvezdana Pejčić, novinarka TV Leskovac. Medijski sponzor projekta je TV Leskovac.

U kabareu je učestvovalo više od 40 umetnika iz različitih umetničkih oblasti. Za režiju i scenski pokret u većini koreografskih minijatura odgovorna je dr Danijela Kulić, univerzitetski profesor i direktor kreativnog plesnog studija “Avangarde“.Ujedno, na ovaj način  obeležena je godišnjica rada kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Ceo projekat je realizovan zahvlaljujuči saradnji studija i Narodnog pozorišta, kao i prethodnoj saradnji sa svim pomenutim učesnicima bez kojih ovaj veliki događaj ne bi bio moguć.

Pročitano 104 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz