Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Belanovce - Leskovac: Sećanje na rodoljube

nedelja, 19 februar 2017 12:52 Napisao 

belanovce-komemoracija

LESKOVAC -U Belanovcu je obeleženo 75 godina od streljanja 45 meštana tog i okolnih sela od strane bugarskih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Tog 18. februara 1942. godine u Belanovcu je došlo do stravične pogibije seljana. Bugarski fašisti su u svom ubilačkom pohodu izveli sve muškarce, vezali ih i streljali na očigled svoje dece i porodica. Na nemile događaje iz Drugog svetskog rata svojim izlaganjem podsetio je zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca, Milun Dinić koji je rekao da je bugarski okupator nastavio svoj krvavi pir koji je samo dan pre toga počinio u Bojniku u Pustoj Reci.

Ni jedan narod na svetu nije pretrpeo takve strahote i stradanja kao što je srpski narod doživeo u Prvom i Drugom svetskom ratu. U prvom ratu smo izgubili jednu trećinu muške populacije u najproduktivnijem dobu od 20 do 40 godina, a drugom su za jednog Nemca streljali 100 Srbina. U zadnjem sukobu, prilikom raspada Jugoslavije, 19 najrazvijenijih zemalja sveta obrušilo se na nejaku Srbiju u želji da nas satru, da nas više ne bude. Oduzimaju nam Kosovo, na kome je koren Srbije, kolevka srpstva, i to pod zidom ljudskih prava, dodao je. Mi nikada nikoga nismo napadali, uvek smo se branili, ali smo uvek krivi jer smo prkosni, ponosni i što svoju čast i slobodu cenimo iznad svega. Odajući poštu stradalim žitaljima Belanovca želimo da poručimo da ovakva stradanja nikad više ne treba da se ponove, ali ni da se zaborave, rekao je Dinić.

Kraj spomenika stradalim rodoljubima, vence su položile delegacije grada Leskovca, Vojske Srbije i SUBNOR-a, Savez potomaka ratnika 1912-1920 i Udruženje vojnih penzionera Leskovac, a minutom ćutanja odata je pošta žrtvama fašizma. Učenice Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Belanovca izvele su prigodan program - prenosi portal Budite u toku.

Pročitano 259 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 19 februar 2017 12:54

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz