Raspisan konkurs za kratku priču "Vukašin Conić"

   LESKOVAC - Porodica književnika Vukašina Conića (1935 - 1980), autora romana Daleki beli putev...

MS udruženje: "Ja imam prava na ljubav i sreću"

LESKOVAC – U leskovačkom Kulturnom centru, sinoć je, povodom Svetskog dana obolelih od multipla sk...

Narodni muzej: Tajne arheoloških depoa

ЛЕСКОВАЦ - У присуству великог броја посетилаца синоћ је у Народном музеју Лесковац отворена изл...

  • Raspisan konkurs za kratku priču "Vukašin Conić"

    utorak, 06 jun 2017 16:12
  • MS udruženje: "Ja imam prava na ljubav i sreću"

    sreda, 31 maj 2017 09:21
  • Narodni muzej: Tajne arheoloških depoa

    sreda, 17 maj 2017 08:57

NALED: Zorana Mihajlović reformator godine!

subota, 11 februar 2017 13:20 Napisao 

medija-centar-znak-1

BEOGRAD - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izabrala je potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović za Reformatora godine.

Priznanje je dodeljeno za uspešno uvođenje sistema za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u 2016. godini, na X godišnjoj konferenciji „Rezultati i pravac reformi 2016/2017“ održanoj u Skupštini Grada Beograda.

U prvoj godini primene, elektronskim putem primljeno je više od 53.000 zahteva za gradnju i rešeno čak 95%, od čega 80% pozitivno dok je broj izdatih dozvola u prvih 11 meseci prošle godine veći za petinu u odnosu na isti period 2015. Ova reforma najviše je doprinela da Srbija uđe među 50 najuspešnijih zemalja po lakoći poslovanja na Doing business listi Svetske banke.

- E-dozvole su napravile pravu revoluciju u postupanju administracije, uvele punu transparentnost u rad nadležnih organa, ukinule prostor za korupciju i višestruko skratile proceduru izdavanja građevinskih dozvola za koje je danas u proseku potrebno manje od 10 dana. Svetska banka prepoznala je ovu reformu kao jednu od 10 najvećih u svetu. NALED-ova nagrada Reformator godine otišla je zasluženo u ruke ministarke Mihajlović za sprovođenje, možemo slobodno reći, reforme decenije i ponosni smo što je NALED imao važnu ulogu u tome izjavio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević.

Važnost uvođenja e-dozvola u Srbiji prepoznala je šira međunarodna zajednica. NALED je obezbedio finansijsku podršku vlada Švajcarske i Nemačke za izradu softvera. Vlade SAD i Velike Britanije su preko USAID-a i Fonda za dobro upravljanje pomogle u izradi sistema, obuci službenika i pripremi akcionih planova dok se u reformu uključila i Evropska unija i preko EU Progres programa doprinela da korak sa najuspešnijim samoupravama u izdavanju e-dozvola održe i nerazvijene opštine na jugu Srbije.

Specijalno priznanje za doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i pozicije Srbije na Doing business listi dobio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović. Subotica je nagrađena kao najuspešniji grad u izdavanju e-dozvola, a Malo Crniće kao najuspešnija opština dok je opština Brus zabeležila najveći napredak u efikasnosti izdavanja dozvola. Za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama priznanja su zaslužili urednica TV Pink Tatjana Spalević, novinarka RTS-a Tamara Tankosić i novinar RTV-a Borislav Despotović.

Na skupu je predstavljeno deveto izdanje Sive knjige propisa u kojoj NALED daje 100 preporuka i rešenja za otklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, među kojima su 22 nova predloga i 63 procedure koje još čekaju na rešavanje. Najviše preporuka u nadležnosti je ministarstava finansija i zdravlja, dok privreda sve češće ukazuje i na procedure čije rešavanje zahteva saradnju više ministarstava.

Među ključnim preporukama novog izdanja Sive knjige izdvajaju se predlozi za smanjenje poreza i doprinosa na najniže zarade i uvođenje progresivnosti oporezivanja, reformu parafiskala, uvođenje elektronskih servisa za prijavu sezonskih radnika, ujednačavanje kriterijuma za oporezivanje paušalaca, čuvanje poslovne dokumentacije u elektronskom obliku i pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu.

Pročitano 548 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz