Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: O spoljnoj politici Republike Srbije!

sreda, 01 februar 2017 10:18 Napisao 

ilic-zoran-61

ЛЕСКОВАЦ - Пише: Данило Коцић, новинар - Да ли се и у којој мери (не)успешно води спољна политика једне земље најбоље се може закључити по детаљима. Као и у животу, (не)битне ствари откривају суштину. Све остало се подразумева.

Прегови између Републике Србије и тзв. Републике Косово, који трају од када је „јужна српска порајина“ , уз помоћ спонозора, пре свих САД и Немачке, прогласила независност, откривају да Влада Србије није дорасла да успешно разреши овај „гордијев чвор“.

О детаљима тзв. бриселских споразума јавност се обавештава веома штурим, нејасним, каткад двосмисленим формулацијама и, готово по правилу, званичници из Београда шаљу народу славодобитничке изјаве!

Колико је српска дипломатија (не)дорасла задатку појбоље одсликава изјава министра спољних послова Ивице Дачића од пре неколико дана ((Не)моћ усмених бриселских договора, Политика. 20, јануар). На новинарско питање о томе какву тежину уопште имају усмени договори, одговорио је да је „сулудо питање“ о томе да ли важе усмени договори:

„Ако ме већ питате да ли је усмени или није усмени договор, да ли је са печатом или без печата, на салвети или хартији, небитно је. Када разговарају премијери, када разговарају председници и министри спољних послова, подразумева се да имају довољан капацитет да склапају договоре“, рекао је на конференцији за новинаре после сусрета са ирачким колегом Ибрахимом ел Џафаријем.

Ова Дачићева изјава, који је завршио Факултет политичких наука на Београдском универзитету са просечном оценом десет, говори да он не разуме или неће да разуме суштинску разлику између писаних споразума и усменог договора. У политици је могуће све, па и играње судбинама људи, али кад-тад долази време да се о томе изнесе прави суд јавности.

Запањујући звучи и податак да су, после вишегодишњих  преговора, уз посредство међународне заједнице, представници Владе Републике Србије и тзв. Републике Косово, потписали само два споразума, како је пре неколико дана обелоданио председник Владе Србије (а не премијер како га новинари називају). Делује још чудније да је, како каже Александар Вучић, „све остало постизано као усмени договор“.

Весна Петровић, професорица Међународног права на Универзитету Унион, сматра да позивање политичара на усмени договор у међународном праву звучи неозбиљно, „али са становишта политике, то је могуће“, мада не зна „како би се о таквим договорима могло правно да суди“. (Политика, 20. јануар).

Судећи по досадашњим изјавама о вођењу спољне политике Републике Србије, могло би се закључити да министар спољних послова Ивица Дачић седи испред сеоске биртије у његовој Житорађи и пије са сељанима хладно пиво, доноси одлуке и одлучује о судбини земље као да се договара о градњи сеоског пута који води до тамошњих засада вишања!

Ако званични Београд Косово и Метохију сматра својом територијом, што је записано и у Уставу Републике Србије, логично се поставља питање да ли се уопште може да преговара за представницима тзв. Републике Косово. Ако се, међутим, зна да су представници Срба у Влади Косова изабрани уз отворену подршку званичног Београда, онда би се могло закључити да Влада Србије подржава такав статус као да је све у складу са Уставом Републике Србије.

У вођењу спољне политике, посебно око статуса Косова и Метохије, званични Београд није, дакле, положио испит, а Ивица Дачић, за кога се често истиче да је био студент генерације, због изјаве о „сулудом питању“ о вредности усмених договора у међународном праву засигурно би на Факултету политичких наука Београдског универзитета више него заслужено добио непрелазну оцену!

Данило Коцић, новинар

Pročitano 789 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz