Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: "Izbor", kratka priča" iz zbirke "Nevreme"

sreda, 01 februar 2017 08:06 Napisao 

kocic-danilo-1-promocija-2016

Могли смо да бирамо два пута и два живота – отићи или о(п)стати! Изабрали смо нигдине! Дочекивали смо и испраћали госте као то раде прави домаћини: уз добру домаћу ракију, сира и којекакве друге ђаконије.

Онда би почеле приче, најпре наоколо, а затим потанко како је стварно било. Бирали смо речи, али без застоја и замаглице, као да смо клесали камен, закашљали би се и онда настављали даље, смисленије, да испредамо детаље о давнашњих догађајима.

Нисмо ни знали, али ни хтели да се ограђујемо лажним сликама; истина, бар онако како смо је схватали у забрђанској осами, била је наша међа времена. Прошлост је било у једном раму, садашњост у другом, а будућност у маглини. Сва три рама била су део нашег допричавања заборављених детаља које смо оставили за неко друго време.

Бежали смо од свакојаких непријатности и најава нових, варљивих догађаја. Слични сличнима су се дозивали, наочити су били на једној, остали на другој страни свакојаких дешавања. Тако су још од давнима почеле деобе; изван нашег круга, али су се и нас итекако тицале. Где ћемо бити; можда у затуреном дворишту, необријани, подмукли од несанка и заборава! Нисмо били начисто којој смо причи дорасли. Толико је било испричаних речи да би свако побољевао.

Замакло време, нема више негдашњег страха; крећем ка катунима иако сам знао да ме чека поразна слика; нема више стада, све је заћутало, застало и побегло у нигдине!

Ilic Zoran Karikatura 68

Карикатура (Зоран Илић, самостални уметник, мој школски друг из села Дадинца)

ДАНИЛО КОЦИЋ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор Устава СФРЈ и Српског језика у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар - дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Jедан je од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник „Помака“.

Коцић је члан Савеза књижевника у отаџбини расејању (СКОР).

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, I део (Лесковац 2016); Изабрани списи – сликање меморије (I) (романи, приче, песме, стручни радови, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016);

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Добитник је бројних признања, а 2016. године додељена му је Октобарска награда Лесковац за изузетан допринос новинарству и пручавању лесковачке књижевности, односно за двотомну студију Лесковачки писци – трагови и трагања I-II, прво издање 2015, друго 2016. године (око 2.000 страна великог формата).

 

Pročitano 772 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 01 februar 2017 08:12

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz