Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: "Dokoni dani" iz zbirke "Nevreme"

ponedeljak, 23 januar 2017 12:40 Napisao 

Pristigli su dokoni dani, više nisu pametni, zametnulo se negdašnje trajanje. Zborovanja su zamenila dangubice. Ne znaju odakle dolaze zajedno magla i vetar, ali osećaju dah nevremena.

Za njihove boljke zagubio se svaki lek. Neuki, iako nisu nepismeni, ne mogu da shvate novo doba. Pored njih prolazi neizgovoreni trenutak sećanja. Pretrčalo vreme, naglas ne mogu da izgovore šta im je sve pritisnulo misli.

Njihove bele, retke kose, odavno su zapisale prolazna vremena. Ni priče ne mogu da grupišu na pravi način; izgubili su svaku meru trajanja. Govore kao da okolišu, drugačije i ne znaju. Čini im se da kazuju s merom, a izgubili su merilište dana.

Kraj reke ili bašti iza svojih domova, gde su često boravili, govorili bi, gostili pridošlice od kojih ništa nisu krili. Sve što je bilo za posluženje, našlo se na stolu. Svemu su dali svoje nadeve, jer su dugo mislili kako im je pravo ime. Različito nazdravljali su pridošlicama. Posle prve čašice zadenuli su svoja sećanja. Bile su to fine priče, uvek kazane s merom i nekom čudnovatom, skrivenom tajnom čiju su šifru samo oni znali.

Teško im je kada nisu dolazili neznanci, jer su domaći znali sve detalje prolaznih dešavanja. Za dane i godine nisu marili, njihove mere su sećanja koja su stražarila kako nesećanju ne bi pristigao kraj.

Dokolice su bila njihova sudilišta. Po tome su merili poslednje godine i svoje dobre priče!

 

O AUTORU: DANILO KOCIĆ

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Ustava SFRJ i Srpskog jezika u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).

 Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu „Jedinstvo“ 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar - dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik „Pomaka“.

KNJIŽEVNI RAD:

Romani: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997), Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000), Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice (Leskovac 2016), Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Izabrani spisi I – romani, priče, pesme, stručni radovi (Leskovac 2016);

Zbirke pesama i priča: Čudna lađa (Leskovac 1987), Dnevnik na raspustu (Leskovac 2002), Govor kamena (Leskovac 2004), Pesma ženi (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016);

Studije: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016), Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016);

Priređivački rad: Leskovački pesnici – tragovi i traganja (Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014), Leskovac 2015. godine.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a ove godine dodeljena mu je Oktobarska nagrada Leskovac za iuzetan doprinos novinarstvu i doprinos pručavanju leskovčake književnosti, odnosno za dvotomnu studiju „Leskovački pisci – tragovi i traganja“ (na oko 2000 strana velikog formata).

 

Pročitano 614 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 23 januar 2017 12:47

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz