Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

ВЛАСОТИНЦЕ - (PanoramaPress.016) - Саша З. Станковић, професор Власотиначке гимназије, познати пис...

  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18
  • Saša Z. Stanković: Dobročinstvo porodice Koste Ilića Mumdžije

    sreda, 22 novembar 2017 11:12

Danilo Kocić: "Livada", priča iz zbirke "Nevreme"

nedelja, 22 januar 2017 07:53 Napisao 

Livade su ostale nepokošene; nema mladih da se late posla. Stariji nemušto svedoče kako je nekada bilo. Oglasila se pesma, frula zavladala selom, svake nedelje neko najavljuje ženidbu.

Najpre polako, kasnije sve primetnije i naposletku naglo nestade te slike. Ostadoše priče, duge priče i teška tuga. Oglašavaju se posebno kada pristignu duge zimske noći. Iz dana u dan ista slika nestajanja. Starci nisu znali šta da rade sa sobom. Smišljali su kako da prehrane preostale dane. Gledali su se kao da nisu ni znali kome je teže i zašto je uopšte trebalo da stignu ove godine.

Razvukle su im se mere, nemaju osećaj za noć i dan. Jedva čekaju da odbroje preostalo trajanje. Odmaklo vreme. Dani im slični; uvek prepuni kiše i vetra, čak i kada sija sunce.

Povremeno su obilazili torove koji su odavno prazni. Nije to trebalo ni da se kaže, ta priča se odavno raščula. Upamćena stara vremena, tužno nepogoda novoga doba. Nisu slutili šta će ih sve snaći ni mogli da se prisete koliko je nestanaka bilo. Znaju da ih je mnogo i da će se njima i oni pridružiti.

Suvišna pitanja nisu postavljali jer su uvek govorili u istim tonovima. Njihove priče su bile zavezane, ali svima dovoljno jasne da ih i nisu morali da ponavljaju. Tako je to kada reči postaju sakate, uglavnom neme ili optužujuće da se lako poboljeva.

U ovom vremenu sebe ne uspevaju da pronađu. Njihovo doba davno je minulo, ostaju samo priče u odlomcima!

DANILO KOCIĆ

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Ustava SFRJ i Srpskog jezika u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).

Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu „Jedinstvo“ 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar - dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik „Pomaka“.

Kocić je član Saveza književnika u otadžbini rasejanju (SKOR).

KNJIŽEVNI RAD:

Romani: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997), Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000), Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice (Leskovac 2016), Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Izabrani spisi – slikanje memorije (I) (romani, priče, pesme, stručni radovi, Leskovac 2016);

Zbirke pesama i priča: Čudna lađa (Leskovac 1987), Dnevnik na raspustu (Leskovac 2002), Govor kamena (Leskovac 2004), Pesma ženi (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016);

Studije: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015, 2016); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016), Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016)

Priređivački rad: Leskovački pesnici – tragovi i traganja (Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014), Leskovac 2015. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a 2016. godine dodeljena mu je Oktobarska nagrada Leskovac za izuzetan doprinos novinarstvu i pručavanju leskovačke književnosti, odnosno za dvotomnu studiju Leskovački pisci – tragovi i traganja I-II, prvo izdanje 2015, drugo 2016. godine (oko 2.000 strana velikog formata).

 

Pročitano 301 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 22 januar 2017 08:27

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz